Ce se intampla cu programul Prima Casa in 2014 ?

Ce tamplarie avem in cartierul Via Carmina?
24.01.2014
Comunitatea Via Carmina creste in fiecare luna
04.02.2014

Prima Casa 2014. De la ce banci vei putea lua credit in acest an?

Programul Prima Casa va continua si in 2014, cu un plafon suplimentar de garantii de1,2 miliarde lei, dupa ce un act normativ in acest sens a fost publicat luni in Monitorul Oficial.

In plus, noile dispozitii dau posibilitatea intrarii in program si a altor banci, astfel ca incepand cu acest an solicitantii vor avea mai multe optiuni de creditare.In anul 2013 s-a acordat un numar de circa 25.500 garantii, inregistrandu-se un ritm mediu al solicitarilor de garantare de circa 100 dosare/zi.

Valoarea medie a unei finantarii acordate in anul 2013 a fost de aproximativ 37.000 Euro.

Beneficiarii programului au preferat achizitionarea locuintelor de 2 camere in procent de peste 51% iar rata creditelor neperformante a fost de 0,1%.

 Programul Prima Casa va avea in 2014 mai multe optiuni de creditare

HG nr. 5/2014 largeste sfera imprumutatorilor, cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de BNR si cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice a nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza sa fie garantate.

Asadar, daca in momentul de fata exista 16 finantatori participanti la program, pe parcursul acestui an numarul lor ar putea creste, astfel ca solicitantii vor avea mai multe optiuni de creditare.

Lista celor 16 banci inscrise momentan in programul Prima Casa

 1. Banca Comerciala Romana
 2. BRD Groupe Societe Generale
 3. CEC Bank
 4. Banca Transilvania,
 5. UniCredit Tiriac
 6. Raiffeisen Bank
 7. Credit Agricole
 8. Leumi Bank
 9. Alpha Bank
 10. Millennium
 11. Intesa Sanpaolo Bank
 12. Bancpost
 13. Piraeus Bank
 14. Banca Romaneasca
 15. OTP Bank
 16. Romanian International Bank

 Prima Casa se desfasoara doar in lei

Incepand cu anul 2013, programul Prima Casa se desfasoara doar in lei. Aceasta dupa ce in Monitorul Oficial din august 2013 a fost publicata HG nr. 565/2013 care prevede ca „garantiile se vor acorda si se vor plati numai in moneda nationala”. 

Mai mult decat atat, documentul publicat atunci prevede ca locuinta achizitionata printr-un credit Prima Casa poate fi schimbata daca este improprie cerintelor de locuit si daca finantatorul isi da acordul.

„Finantatorul isi exprima acordul fie in numele si contul statului, fie in nume si cont propriu si in numele si contul statului pentru inlocuirea garantiei instituite in cadrul programului daca locuinta achizitionata initial este sau a devenit improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii datorita viciilor ascunse sau ca urmare a producerii unui risc asigurat”, se precizeaza in HG nr. 565/2013.

Pentru a-si putea exprima acordul in aceste situatii, finantatorul va verifica existenta documentelor justificative privind viciile ascunse sau a documentelor din care rezulta ca valoarea daunelor constatate si evaluate este mai mare de 50% din valoarea creditului acordat initial, precum si indeplinirea conditiei privind valoarea noii locuinte aduse in garantie, care trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat, la care se adauga valoarea avansului.

De asemenea, in documentul citat se arata ca finantatorul isi exprima acordul si pentru ridicarea interdictiei de instrainare si/sau pentru cesionarea sumelor provenite din plata drepturilor de despagubire de catre asigurator in vederea achizitionarii unei noi locuinte in cadrul Programului.

In plus, finantatorii vor putea efectua demersurile necesare pentru radierea ipotecii in favoarea statului si a finantatorului, a privilegiului finantatorului, precum si a interdictiilor de instrainare si grevare cu sarcini instituite asupra locuintei achizitionate initial in cadrul Programului, concomitent cu inscrierea in cartea funciara a dreptului de ipoteca legala asupra locuintei dobandite ulterior, ipoteca ce este contituita in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, si a finantatorului, proportional cu procentul de garantare, precum si a interdictiilor prevazute de lege.

„Dupa aprobarea de catre structurile sale competente a modificarii contractului de credit, finantatorul transmite FNGCIMM solicitarea de novare a obiectului contractului de garantare, insotita de dovada aprobarii sale, precum si documentele privind novarea efectuata”, se mai precizeaza in hotararea de Guvern.

 

 

Sursa :

http://www.zf.ro;

http://www.wall-street.ro;

http://www.avocatnet.ro