Ce tamplarie avem in cartierul Via Carmina?

Mansarda cu stil, cum asa?
17.01.2014
Ce se intampla cu programul Prima Casa in 2014 ?
02.02.2014

 

Sa spunem ca ai avut ocazia sa-ti cumperi o casa in cartierul Via Carmina. Bineinteles ca ai stabilit toate detaliile legate de modalitatea de plata, dimensiunea camerelor, compartimentarea acestora, locatia calorifereleor, a centralei, culoarea pe care o vei folosi in living si cel mai important, locatia televizorului dar nu ai retinut toate detaliile legate de tamplaria casei tale.

Cum informatiile sunt destul de variate, multi producatori, multe tipuri de profile, feronerie cu caracteristici diferite, ai nevoie de un mic ghid care sa te ajute sa clarifici anumite detalii despre tamplaria folosita la casa tocmai cumparata. Noi am enumerat mai jos 5 criterii care te vor ajuta sa intelegi mai bine decizia pe care am luat-o atunci cand am ales tamplaria pentru casele construite in cartierul Via Carmina.

1. Producatorul profilului PVC

Fiecare producator de profile PVC are propriile standarde de calitate, foloseste diferite tehnologii, unele mai bune altele depasite precum si mici secrete, ceea ce determina intre acestia si cateva diferente de calitate (durata de viata, rezistenta la intemperii, coeficientii de izolare termica si fonica). Noi recomandam sa ai incredere in producatorii de profile pvc din marcile cu renume sunt Rehau, Gealan, Trocal, Veka si altii, la care chiar si vizual vei putea observa diferente de calitate a finisajelor si calitatii PVC-ului.

In cazul tamplariei folosite la modelele de casa din cartierul Via Carmina, producatorul acestora este REHAU.

2.  Geamul termopan folosit

Deoarece suprafata ocupata de sticla reprezinta aproximativ 90% din suprafata unei ferestre este foarte importanta alegerea ei. Geamurile termopan de tip low-e sunt considerate ca fiind cel mai bun izolator atat termic, cat si fonic, si este de preferat fata de geamul obisnuit:

– numarul de foi de sticla: pot fi geamuri termopane cu 2 foi (cum sunt folosite si in cazul caselor din Via Carmina) sau cu 3 foi (geam tripan).

– ce gaz este intre foile de sticla, poate fi aer, un gaz inert precum argonul sau vidat;

– grosimea sticlei, influenteaza atat izolarea termica cat si rezistenta la lovire;

– tipul sticlei: normala, low-e, reflexiv, fumuriu, mat, colorat etc.

– distanta dintre 2 foi de sticla, uzual este 16 mm, astfel incat geamul termopan sa aiba 24 mm (2×4 mm sticla + 15 mm intre sticle), cu cat este mai mare cu atat mai bine.

In cazul sticlei folosite la tamplaria din cartierul Via Carmina, aceasta est efurnizata de Saint Gobain si Guardian si are o grosime minima de 4 mm.

3. Numarul de camere a profilului PVC

Pot exista profile cu 3, 4, 5, 6 camere, se spune ca cu cat numarul de camere este mai mare cu atat se realizeaza o izolare termica si fonica mai buna. Tamplaria folosita la casele din cartierul Via Carmina are cinci camere de aer.

4. Grosimea profilului PVC

Si grosimea profilului cu cat este mai mare, cu atat este posibila o izolare termica si fonica mai buna. In cazul profilelor folosite la tamplaria din cartierul Via Carmina, grosimea peretilor este de minim 2,8 mm. Deasemenea in interiorul profilului este bine sa exista si un profil metalic care sa dea rigiditate si rezistenta mecanica, daca la o fereastra mica te poti lipsi de el, la o usa sau o ferestra mare este absolut necesar, altfel tamplaria se va deforma in timp si nu vei mai putea sa o inchizi. In cazul profilelor folosite la casele din cartier, acestea sunt armate cu profile din tabla de otel zincata, cu grosimea de minim 1,5 mm.

5. Culoarea tamplariei PVC

In cazul caselor construite in cartierul Via Carmina, culoarea standard a tamplarie PVC este alba. Bineinteles ca pe piata gama din care poti alege este foarte variata, poate avea inclusiv diferite nuante de lemn, mahon, brad, stejar (auriu, deschis, inchis).

Garantia oferita tamplariei folosite la casele din cartierul Via Carmina

Cu o durata medie de utlizare de 10 ani, tamplaria folosita la casele din Via Carmina, are urmatoarele termene de garantie oferite de producatori:

– 5 ani pentru profilele PVC;

– 5 ani pentru feronerie;

– 5 ani pentru geamul termoizolant;

– 5 ani pentru montaj;

– 2 ani pentru accesorii.

Sfaturi utile

Pentru a evita aparitia condensului, este recomandata aerisirea frecventa a camerelor.

Feroneria trebuie unsa de cel putin 2 ori pe an cu ulei pentru mecanisme fine iar garniturile cu o emulsie siliconica.

Profilele se curata usor cu o carpa moale si solutie pe baza de sapun. Sticla se spala cu detergent.

Bonus: Argumente pro-contra – tamplaria din PVC

Observam ca peste tot plasticul inlocuieste din ce in ce mai mult materialele clasice, si pe buna dreptate, este rezistent, ieftin si usor de prelucrat, astfel incat si PVC-ul a ajuns sa fie utilizat in realizarea tamplariilor. Daca comparam cu celelalte sisteme de tamplarie se pare ca tamplaria din PVC asigura cea mai  izolare termica si fonica, in acelasi si un raport calitate-pret net superior. Totusi nu are aceeasi rezistenta in timp precum aluminiul si poate fi afectat mai usor la actiunea factorilor mecanici.

Argumente PRO tamplarie PVC

• Rezistenta la actiunea mediului, inclusiv la unele substante chimice;

• Coeficient bun de izolare termica si fonica;

• Nu necesita intretinere;

• Preturi accesibile (la PVC-ul colorat sunt un pic mai mari);

• Greutate mica care nu solicita feroneria ce trebuie sa suporte o greutate mare;

• Diversitate mare culori, inclusiv imitatii de lemn;

Argumente CONTRA tamplarie PVC

• Rezistenta mica la socuri mecanice;

• In cazul in care este folosita o feronerie de proasta calitate apar deformari;

• Daca nu se respecta granulatia profilului pot aparea curburi datorate supraincalzirii sau pierderi termice;

Sursa: www.decorux.com.