Locuințele noi sunt mai predispuse la apariția mucegaiului și a igrasiei

Certificatul energetic si obligativitatea sa
05.02.2015
Da, se apropie curatenia de primavara. Esti pregatit?
27.02.2015

Fiecare nouă construcție elimină vapori de apă mult după finalizarea ei.

Arhitect Ana Tătaru sustine ca : „Pentru casă de dimensiuni medii din structură de beton, sunt necesare aproximativ două tone de apă. După construcție, se evaporă aproximativ 120 de litri pe metru cub. Cea mai mare parte se evaporă în primii doi ani de locuire, cu un ritm mai ridicat în primul an. Vorbim despre patru-cinci litri pe zi, în medie, pe lângă  umiditatea care se produce inevitabil prin simpla locuire a casei”.Ceilalți factori care crează umiditate într-o gospodărie, pot fi gătitul, spălatul rufelor, uscatul lor in camera in care locuiesti sau chiar respirația locuitorilor.

Așa se justifică și faptul că, de multe ori, o casă nouă este mult mai predispusă la apariția igrasiei și mucegaiului decât o locuință care este deja utilizată de mai mulți ani. Lucrurile se complică sezonier, în perioadele cu o umiditate mare. Toamna, sau în perioadele ploioase, umiditatea poate varia între 60 și 90%.

În acest context, izolarea termică joacă un rol crucial. Aerisirea locuinței este importantă și trebuie să se facă în mod obligatoriu și în perioade suficiente, atât iarna cât și vara.

Deoarece condensul este specific sezonului rece,  incalzirea interioara corespunzatoare joaca un rol foarte important. O incalzire a locuintei sub 20 grade C, considerata temperatura conventionala in calculele termice, poate genera o incalzire insuficienta a suprafetelor interioare de constructie (pereti, geamuri, colturi), pe care in conditii de umiditate ridicata si ventilare defectuoasa apare condensul si mai apoi mucegaiul.

O alta cauza  a aparitiei igrasiei ar putea fi lipsa termoizolatiei locuintei.

Pentru a veni in suportul dumneavoastra va prezentam cateva variante prin care puteti elimina igrasia si mucegaiul:

Prima etapa: Pregatirea peretelui, adica, daca suprafata infestata este umeda, se usuca prin ventilatia naturala sau fortata (utilizând un ventilator sau o aeroterma). Pentru efect maxim, cel putin suprafata supusa tratamentului trebuie sa fie foarte bine uscata. Suprafata infestata se curata prin razuire sau prin frecare cu smirghel de min 180 granule/cm², sau cu un burete adraziv.

Etapa a doua: Tratarea propriuzisa a peretelui, se umezeste bine zona curatata, cu o solutie rezistenta la mucegai, (pe baza de biocizi), prin pulverizare sau cu ajutorul unui burete sau o laveta. Se lasa sa se usuce cel putin trei zile, aerisind încaperea. Solutiile pe baza de biocizi, NU AU MIROS intepator. Solutiile pe baza de NaOCl (hipoclorit de sodiu) avand in compozitie Cl, acesta se va evapora prin pulverizare în contact cu oxigenul din aer. Evaporarea Cl se va face cu emanarea unui miros foarte întepator si toxic. De aceea se recomanda, cand ce aplica aceste substante, pe baza de Cl, sa se tina geamurile deschise cat mai mult posibil.

Etapa a treia: Protejarea peretelui deja tratat, aceasta se face cu o amorsa si o vopsea lavabila antimucegai. Se pregateste suprafata de zugravit prin aplicarea unui strat de amorsa, folosind un trafalet sau o bidinea. Timpul de uscare a suprefetei amorsate este de cel putin 8 ore. Se aplica vopseaua lavabila rezistenata la mucegai, la care s-au folosit solutii pe baza de biocizi. Vopseaua se aplica cu trafaletul, pensula sau bidineaua. O vopsea rezistenta la mucegai niciodata nu se va dilua cu apa (cantitatea de solutie pusa în vopsea este calculata la cantitatea de vopsea din galeata). Prin diluarea vopselei se va dilua si solutia rezistenta la mucegai, deci se va diminua efectul de actionare. In functie de producatorul de pigmenti, se poate pigmenta si vopseaua antimucegai. Este optional aplicarea unui al doilea strat de vopsea antimucegai, dar dupa o perioada de cel putin trei zile de la uscarea primului strat.

Etapa a patra: Este obligatorie ventilatia permaneta si naturala a unei camere tratate impotriva mucegaiului.

În functie de bugetul dumeavoastra este foarte bine daca ati achizitiona un aparat de purificare a aerului. Acest depurificator curata efectiv aerul de o multime de microbi, printre care si sporii de mucegai. Ventilarea, prin deschiderea ferestrelor pentru un interval de 5-10 minute al fiecarei incaperi este  cel mai rapid si eficient mod de a realiza schimbul de aer din incinta.

Ar fi de evitat aerisirea locuintei doar deschizand usa de la intrare in casa . De asemenea, daca stiti ca veti lasa locuinta pentru o perioada mai indelungata nearisita, ar fi indicat sa lasati un geam deschis in modul oscilobatant.

Sursa: