Luna martie in gradina

Comisioane aproape inexistente in achizitionarea sau refinantarea prin credite a caselor din Via Carmina
05.03.2015
Cum, cand si ce trebuie realizat pentru intretinerea gardului la casa si gradina
06.04.2015

Martie este luna în care trebuie reparate stricăciunile din timpul iernii, efectuate lucrările care să stimuleze și să susțină procesul natural de vegetație, la care se adaugă măsurile de prevenire a bolilor și dăunătorilor.

1. Curățenie și săpături.

După ce se topește zăpada, se curăță resturile plantelor moarte. În urmă ciclului îngheț-dezgheț, solul are o structură foarte buna și este usor de săpat cu o cazma dar si de fertilizat cu îngrășământ organic.

2. Tăie crengile uscate

Tăierile de primăvară sunt foarte importante pentru stimularea vegetației și a producției de fructe, în cazul pomilor fructiferi.  Luna martie este momentul optim pentru tăieri la pomii fructiferi, vită-de-vie, arbuștii și tufele de trandafiri.

Ține cont de faptul că o tăiere mai severă înseamnă ramuri mai viguroase și mai roditoare. De pildă, dacă veți tunde trandafirii cât mai scurt, aceștia va vor răsplăti cu mai multe flori decât în anii precedenți. În ceea ce privește pomii, tăierea acestora trebuie făcută în perioadele cu soare și fără ploaie pentru a ajuta pomii să-și cicatrizeze repede rănile.

3. Seamănă și planteză. Nu uita fertilizarea

Una din cele trei activități de bază pentru grădină în martie este semănatul. Folosește lădițe pentru semințe de plante, atât flori cât și legume. Pentru a încolți și a se dezvoltă normal, ține-le într-un spațiu încălzit, în care temperatură să fie constantă în jurul valorii de 18 grade Celsius. Martie este perfectă pentru plantarea pomilor și a arbuștilor, pentru că toate aceste operații trebuie făcute înainte ca mugurii lor să se deschidă. Este important ca florile și plantele perene (leușteanul, tufele de ierburi, pomii cu flori și cei cu fructe) să fie fertilizați. Sapă la rădăcina lor, udă-i bine în miezul zilei, când este cald și adaugă fertilizator.

 

Sursa:


Imagine :