Preturile aberante ale terenurilor de vanzare in Arad

Imi cumpar apartament. Nu, stai, vreau casa!
05.01.2013
Greutatile constructiei unei case in regim propriu – introducere
25.01.2013

În urmă cu ceva timp, cred că prin jurul anilor 1999 – 2000, un prieten s-a tot rugat de mine să fac un efort financiar și să cumpăr un teren de grădină într-o localitatea în apropierea Aradului. Da, am scris bine, pentru că la vremea respectivă să te lipsești dintr-un foc de cîteva mii de mărci germane, căci în această monedă se discutau tranzacțiile, era un efort financiar. După zece / unsprezece ani, prețul unui hectar al terenului respectiv îl reprezintă suma de investiție inițială. De ce? Pur si simplu, pentru că actualmente, terenurile extravilane în zona de sud a județului se situează la aproximativ 2.100 Euro/ha. În același timp, pentru un hectar de teren în Nordul județului este de circa 2.700 euro.

În cazul în care mă voi gândi să ridic și construcții pe terenul pe care doresc să-l cumpăr, am să caut un amplasament în jurul Aradului, chiar in imediata apropiere a municipiului. Voi fii atent la vecinătățile terenului, la amenajarea arterelor de circulație și nu în ultimul rând la accesul pe care l-aș avea la utilități, respectiv apă / canalizare, gaz, rețeaua de curent electric. Pentru că vă spun drept nu cred că aș opta pentru fosă, fie ea și ecologică, ori pentru a săpa un puț / fântână în curte, este idilică întoarcerea la origini, dar nu cred că sunt pregătit să mă lipsesc de un minim de confort – apă, căldură, lumină, Tv, cablu, Internet. Ca orice cumpărător, doresc să fac o achiziție bună, cu un raport optim între preț și calitate.

În continuarea voi urmări oferta terenurilor pentru construcții, cu diferite amplasamente și am găsit prețuri cuprinse între 20 și 65 euro / metru pătrat. Pentru 22 euro pe metru pătrat, în zona Pârneava, am găsit un teren cu o suprafață de 14.813 mp și front stradal de 130 metri pătrați. Nu înțeleg pentru ce în Bujac se cere 30 euro/mp, iar în zona de Sud-Vest a municipiului prețul se plasează la 42 euro/mp.

Investitie in parcela de teren

Ce m-a surprins a fost oferta de 90 de euro/mp plus TVA pentru un teren situat în zona Trei Insule, scoasă la vânzare ca fiind ZONA ULTRACENTRALĂ. Strigator la cer! Cred că s-a vrut a scrie ZONA INUNDABILĂ. Acum am în vizor o ofertă plasată în Zona Centrală unde, pentru circa 200 de metri pătrați se cere 70.000 de euro. Tot extrem de mult, mai ales daca compar cu ceea ce pot gasi in cartierul rezidential Via Carmina, care este plasat fix langa o zona comerciala importanta  a Aradului (v-am povestit despre cum locuitori ai cartierului Aradu Nou vin in zona aceasta sa isi faca cumparaturile? Nu? Sigur urmeaza sa va relatez si acest aspect!)., in continua dezvoltare.

teren de vanzarePur si simplu ajung sa consider achizitia unei parcele de teren in Via Carmina ca fiind o investitie mai mult decat o posibilitate de a avea o locuinta.

Dar vorba unui prieten, nu greșește cel care cere, ci cel care dă un ban pe un teren care nu-și justifică prețul.

Pe curând!

P.S.: poza atasata prezentului articol nu este nici din cartierul rezidential Via Carmina, asta ca sa fim bine intelesi 😛