Tapet, de ce nu?

Anuntam implinirea a 5 ani de comunitate Via Carmina.
29.10.2013
Pista pentru biciclete Arad – Vladimirescu a inceput sa prinda contur chiar prin fata cartierului Via Carmina
26.11.2013

Zilele trecute am dat peste o serie de imagini inedite ale unor camere amenajate cu tapet.

Bineinteles ca ne-a starnit curiozitatea si astfel am inceput sa caut „ce? si cum? ” despre tapet, cate feluri sunt, cum se aplica, avantaje, dezavantaje, intretinere, etc.

Mai intai cateva imagini care va vor starni si voua curiozitatea.

Asadar avantajele tapetului :

– durata lunga, de 15-20 de ani fara a li se altera culoarea sau aspectul, daca sunt întretinute corect;

– ajuta la mascarea anumitor defecte ale peretilor, de exemplu un tapet colorat cu modele mici va acoperi denivelarile ai grinzile intalnite în cladirile mai vechi;

– nu necesita suprafete speciale, se pot aplica pe orice: beton, caramida, tencuieli, pereti vopsiti, chirpici, panouri prefabricate etc.;

– sunt usor de întretinut: o carpa curata sau o perie moale pentru tapetul de hârtie, o laveta umeda pentru tapetul semilavabil sau detergent/amoniac si apa pentru tapetul lavabil;

– sunt usor de înlaturat, iar suprafata poate fi vopsita sau acoperita cu un alt tapet fara probleme dupa aceea;

– pret relativ mic si un impact vizual puternic, aspect mai dinamic decât cel al zugravelilor;

De cealalta parte dezavantajele tapetului suna in felul urmator:

– daca sunt de hârtie, tapetele sunt foarte vulnerabile la umiditate si se pot rupe usor în timpul aplicarii din cauza umezelii adezivului;

– tapetul textil trebuie demontat si spalat la anumite intervale, pentru a înlatura depunerile de praf;

– tapetul semilavabil sau lavabil încetineste ritmul de aerare a peretilor;

– tapetul lavabil se fixeaza mai greu din cauza greutatii si a peliculei de plastic;

– pe suprafata acoperita cu tapet lavabil sau semilavabil se pot forma ciuperci;

– tapetul nu se poate fixa daca suprafaţa nu este perfect uscata.

Tipuri de tapet

Tapetul de hârtie este cel mai frecvent si cel mai ieftin, însa are dezavantajele ca se poate rupe în timpul fixarii si nu lasa peretele sa respire.

Tapetul pe baza de vinilin este cel mai usor de întreţinut si se poate folosi si în încaperi cu umiditate mai ridicata, ca baia sau bucataria. De asemenea, este recomandat în detrimentul tipurilor mai fragile de tapet pentur zonele cu trafic intens, ca vestibulul si holurile.

Tapetul din fibre naturale ca in, rafie, alge, pluta, fibra de lemn sau pânza de sac solicita condiţii speciale de aplicare si întreţinere, însa au avantajul ca permit peretelui sa respire si dau un aspect simplu si natural. Pe de alta parte, nu sunt o alegere inspirata pentru încaperi cu nivel crescut de umiditate.

Tapetul textil poate fi fabricat din mai multe tipuri de material (matase, tafta, brocart), în tesaturi variate, si da un aspect luxos încaperii, însa nu este recomandat decât pentru camere spatioase. Tapetul de matase este cel mai luxos si cel mai costisitor, însa fiind un simbol al elegantei si rafinamentului prezinta pericolul de a fi folosit în combinatii kitsch .

Tapetul din fibra de sticla se aplica pe suprafeţe din gips-carton pentru a corecta micile crapaturi sau lovituri aparute în timp.

Aplicarea tapetului

Unde?
Pe pereţi perfect uscati si cât mai drepti, pe care adezivul sa se distribuie uniform.

Cât?
Începeţi prin a masura peretii atât în înaltime, cât si în latime, inclusiv în dreptul usilor si ferestrelor. În general, o rola de tapet are dimensiunile de 0,52×10 m, astfel ca pentru o camera cu înaltimea de 2,40 m ar fi necesare 4-5 role de tapet.

Cum?
Nu aplicaţi tapetul pâna nu ati trasat linii ajutatoare pe perete. Cel mai indicat este sa începeţi aplicarea tapetului din coltul cel mai apropiat de usa, iar în cazul în care tapetati un singur perete este indicat sa începeţi din centrul acestuia. Recomandarea este valabila si daca modelul de pe tapet este mai mare.

Taiati dinainte tapetul pentru suprafaţa pe care vreti s-o acoperiti si numerotati fiecare fasie pe spate. Urmariti continuitatea dintre elementele modelului de pe tapet (cele florale sunt mai usor de potrivit decât cele geometrice).

Poate pentru inceput este prea multa informatie asa ca va propun sa va delectati privirea cu modele de tapet pe care le gasiti la unul dintre colaboratorii nostri, Cerbul Albastru unde locuitorii cartierului Via Carmina au discount de 5% pentru perdele, draperii, tapet, covoare, lenjerii pat, material pentru croit, accesorii la site-url www.shop.cerbulalbastru.ro.

SURSE

https://www.facebook.com/Vimagiocom

http://www.lumeatapetului.ro